Od 1.11. do 21. 12. 2023 bude žákům, kteří mají hudební nauku vždy ve čtvrtek s p. učitelem Štěpánem, umožněno navštěvovat tento předmět ve stejný čas, ale ve středu (u p. uč. Jandové), a to kvůli déle trvající rehabilitaci pana učitele.

V případě, že je středeční čas pro žáka nevyhovující, bude v tomto období vzděláván v hudební nauce u svého kmenového učitele.

                                                                                                vedení školy ZUŠ Aš  

Tento festival, který probíhal ve dnech 5.- 8.10. 2023 v Nových Hradech, navštěvuje stále více a více účastníků nejen z České republiky, ale i ze zahraničích hudebních škol. 

Akce je prioritně zaměřena na nejmladší kytaristy, a to hlavně na žáky základních uměleckých škol, čímž si zajistila výjimečnost mezi českými kytarovými festivaly.

Účastníkem byl i náš ašský kytarista Mikuláš Mugrauer, který studoval hru v kytarovém orchestru, dále masterclass s Karolínou Vobořilovou (Česko), Taťánou Klánskou (Česko), Jozefem Zsapkou (Slovensko).Velmi zajímavé byly i přednášky. Např. fyzioterapie pro mladé muzikanty  aneb „Jak cvičit, abyste neuškodili tělu ani hlavě“.

Z toho festivalu si Mikuláš odváží nejen bohaté zkušenosti ve hře na kytaru, ale i nový pohled na hudbu samotnou, který bude potřebovat ke svému budoucímu studiu na konzervatoři. 

Foto: kytarový orchestr, masterclass – Karolína Vobořilová, masterclass- Jozef Zsapka 

Srdečně zveme na koncert žáků ZUŠ Aš, kteří si zahrají za doprovodu Západočeského symfonického orchestru Mariánské Lázně. N.Hagarová: zpěv, A.Jasíková: flétna, S. Cretan: klavír/pozoun a absolventka B. Němejcová: zpěv. Koncert se uskuteční v pátek 10.11. 2023 ve Společenském domě Casino v Mariánských Lázních od 20h. 

Vstupenky v předprodeji zde: https://vstupenky.marianskelazne.cz/…g__?

Dva divadelní soubory z literárně dramatického oboru ZUŠ Aš si připravily divadelní dopoledne pro téměř celou Základní školu Hranice (od 3. třídy).

V Besedě nejdřív vystoupil soubor Dramafie (pedagog. vedení A. Pokorná) s představením Každý není vyvolený. Příběh dívky Olívie, která je šikanovaná a pod tlakem i ze strany učitelů dostane možnost se svým trýznitelům postavit. Představení se zabývá tedy těžkým tématem, přesto ale poskytuje nadhled skrze komentování vypravěčů a také vtipné scény. Je úžasné, jak se patnáctihlavý soubor popral s malým jevištním prostorem a svižně proměňoval jednotlivé světy

Poté byl na řadě Hranický dram. s představením Dárce (pedagog. vedení P. Hošková). Soubor zdramatizoval stejnojmenný knižní bestseller a nechal diváky prožít dystopický příběh skrz dívku Johanku, která se má stát příští příjemkyní paměti lidstva. Herci dokázali vytvořit patřičnou atmosféru a vyvolat v divácích mnoho otázek.

Diváci pak mohli své dojmy napsat na předepsané lístečky, někteří využili možnost navrhnout, o čem by soubory mohly hrát v budoucnu.

Většinou se vyjádřili tak, že by si taková dopoledne přáli i do budoucna.

Pavla Hošková

Ve čtvrtek 5. 10. 2023 v rámci festivalu Divadlo jednoho herce představila svou performance „Baletky“ tanečnice Miřenka Čechová. Rodilá Ašačka, která studovala na naší ZUŠce taneční obor pod vedením Pavly Kymplové, pokračovala v 11 letech na pražské taneční konzervatoři a stala se velmi úspěšnou umělkyní i v zahraničí. V chebském divadle pak ve svém autorském představení reflektovala studium právě na této střední umělecké škole. Z naší ZUŠky původně chtěly vyrazit jen studentky tanečního oboru s jejich paní učitelkou Lucií Lavrinčíkovou, ale brzy se připojili i učitelé a žáci z jiných oborů. No zkrátka – do Chebu jsme vypravili celý autobus.

A jaké bylo představení? Precizní, odhalující, vypovídající…odměněné potleskem ve stoje. Skrze perfektně vystavěný koncept vylézaly otázky jako: „Kam až zajít ve vzdělávání, aby z člověka dostalo to nejlepší? „Kde je hranice mezi drilem a ponížením?“ A konkrétně z tanečního a baletního světa – „Jak má vypadat tělo úspěšné balety, co vše pro to má/musí udělat?“ To vše a mnohem víc viselo ve vzduchu, to vše nám Miřenka bez obalu, ale velmi kultivovaně naservírovala a ukázala ze svého pohledu. Za odvahu otvírat a sdílet tato témata jí patří velký dík. To učinila již před tímto představením v knize Baletky.

Po představení se s námi vyfotila, děkovala za naší podporu – předem věděla, že se z její „rodné“ ZUŠky na ní chystáme. Také p. uč. Lavrinčíkové přislíbila, že se u nás v budoucnu zastaví a třeba pro naše žáky poskytne taneční workshop.

Děkujeme. Pavla Hošková