Ašská umělecká škola na ZUŠ Open

Posledního dne minulého měsíce, tedy 31. května, se ašská Základní umělecká škola Roberta Schumanna podílela na velké celostátní akci všech uměleckých škol pro širokou veřejnost – ZUŠ Open. Každý, kdo odpoledne alespoň procházel okolo sokolovského Náměstí budovatelů, si nemohl nevšimnout, že okolo celého náměstí stojí stánky vystavující aktivity jednotlivých ZUŠek, na pódiu se střídá jedna skvělá kapela za druhou, nebo že tanečníci z různých měst předvádějí na náměstí svou choreografii. Ašáci přispěli nejen vystoupením dudáckého souboru Schumák, ale zkrátka nepřišly ani divadelní soubory Tortelíný a Piškvorky.

Celé toto umělecky prodchnuté odpoledne mělo nejen možná pozvat další nadané, aby svůj talent v uměleckých školách dále rozvíjeli, ale hlavním cílem bylo přiblížit tvorbu “Lidušek” lidem, kteří se možná nikdy nepozastavili nad tím, co vlastně obnáší taková hra na cimbál, nebo jak se tanečníci domluví na tom, aby tančili synchronně. Celý projekt vyšel z nápadu operní pěvkyně Magdaleny Kožené, která považuje činnost uměleckých škol za nepostradatelnou. Sokolov ovšem nebylo jediné město, ve kterém se projekt ZUŠ Open konal, jednotlivé regiony spojily své síly a na dalších 355 místech si mohli náhodní kolemjdoucí užít velmi povedené výstupy mladých umělců.

Celé odpoledne se tedy hrálo, tancovalo a obdivovalo um výtvarníků. Poslední vystupující kapela však ještě přišla s příjemným překvapením. Celé odpoledne rozdávala jejich alma mater ZUŠ malé PET lahve s vodou. Po vypití do určité míry, kterou žáci celé odpoledne pilně značili, vydávaly láhve po fouknutí jeden tón. Každý na náměstí si tak mohl s kapelou kromě užívání okamžiku i zahrát.

Celý projekt byl uzavřen galavečerem v Kulturním domě, kde byl ještě prostor pro divadelníky předvést, co vše se dá v literárně dramatickém oboru nacvičit. Všechna představení byla prokládána oceněním osobností jednotlivých “ZUŠek” jako byli např. ekonomové a účetní (v našem případě byla oceněna p. Ladislava Kodlová, která je nepostradatelnou duší naší ZUŠ a tímto jí gratulujemeJ), řidič autobusu (u nás se jednalo o p. Václava Sivulku, jemuž děkujeme za vstřícnost při dopravě našich žákůJ), spolupracující rodiče (my jsme nominovali a oceněn byl p. David Žibrický, kterému děkujeme za jeho pomoc v oblasti divadelní technikyJ) nebo uklízečky, bez kterých by škola jednoduše nemohla žít.

Akce proběhla bezproblémově, každý mohl odjet s pocitem krásně stráveného odpoledne. Kromě díků našim oceněným osobnostem děkujeme též žákům a pedagogům, kteří se ZUŠ

Open zúčastnili, z učitelů to byl M. Jelínek, V. R. Němejcová, L. Schwalbová, P. Hošková a A. Pokorná.

Tereza Němejcová, žákyně ZUŠ Aš

 

Snimek-700

Snimek-1022

zusas

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *