Ašský klavír zazní v republikovém finále soutěže ZUŠek

Dostat se do finále několikakolové soutěže je vždy velkým úspěchem, ať jde o jakýkoli obor. V tom hudebním bude mít naše ZUŠ letos finálové zastoupení v oboru klavír.

Sebastian Cretan z ašské ZUŠky (p.uč. Olga Fernandez) po svém vítězství v okresním kole nezaváhal ani v kole krajském. To se konalo v pátek 15.3. v ZUŠ Sokolov a utkali se zde klavíristé z Karlovarského kraje. Po ranním příjezdu a rozehrání ve třídě následovala kratičká akustická zkouška v sále a pak už nastupovali soutěžící dle (dosti zaplněného) harmonogramu. Úroveň tohoto klání byla pochopitelně vyšší, než na okresní rovině, takže pětičlenná porota, složená především z profesorek konzervatoří, měla rozhodně obtížnou úlohu při výběru těch nejlepších.

Sebastian nastupoval jako první ze své kategorie, mírnou nervozitu na sobě nedal znát a svým výkonem nasadil soupeřům vysokou laťku. Pak následovalo netrpělivé očekávání dvojího vyhlášení. Porota totiž po první části soutěže vyhlásila „jen“ umístění soutěžících, ale na to, kdo si k 1. místu vybojoval i právo reprezentovat Karlovarský kraj, se muselo čekat do úplného ukončení soutěže. Po skončení druhé části soutěže (kategorie středoškoláků a klavírních duet) následovala krátká přestávka – kdy nervy všech držitelů 1. míst již brnkaly jako strunky – a pak teprve porota odtajnila kompletní výsledky. Mezi devět postupujících se nominoval svým krásným výkonem i Sebastian! Představí se tedy v Ústředním kole – na celostátním finále v Praze, poslední dubnový víkend. Gratulujeme k postupu mezi českou klavírní špičku a držíme palce do finále!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *