V soutěži Galerie výtvarného umění v Chebu – TO JE METRO, ČÉČE!, mají děti z naší ZUŠ několik ocenění. Tímto zveme děti i rodiče na vernisáž : 6.12. v 17.00 do Chebské galerie GAVU.

Kategorie 10 – 12 let

1. VYJÍŽDÍME – Sophie Tothová, 11 let, ZUŠ Aš

Kategorie 13 – 15 let

1. METRO BUDOUCNOSTI – Amálie Pokorná, 13 let, ZUŠ Aš

Kategorie KERAMIKA

1. STANICE VLTAVSKÁ – kolektivní práce: Oskar, Natálka, Anna, Laura, Fanda, Zuzka, 7 – 8 let, ZUŠ Aš

Kategorie OBJEKT

UKONČETE VÝSTUP – DVEŘE SE ZAVÍRAJÍ… – Karolína Makrlíková, 13 let, ZUŠ Aš

Ukázky prací na vytvarnatvorba.zusas.cz

3. a 4. listopadu proběhly v Aši Divadelní dušičky – festival založený na setkávání studentských, dětských a profesionálních divadel, kde hlavní roli hrají ašské divadelní soubory patřící k místní základní umělecké škole. Tentokrát bylo dušičkovým tématem noření se do hlubiny, odkud vyvěrají kulturní bubliny.

Přestože času na přípravu (vybublání) nových představení měli místní herci od letních prázdnin maličko, diváci se mohli potěšit mnoha novými divadelními kusy z dílen souborů Dramadream, Dramafie, Six-pack, Rytíři a víly, ZatímJo a Jakože. Zhlédnout mohli bizarní setkání Sněhurky a 7 sázkařů, detektivně černohumornou Vraždu pro skývu, tarantinovské představení Nekřičela, smála se, jednohubku komedie dell´arte Móre Amóre i klučičí sci-fi táborovku jménem Ufonie či pohádku o Třech sestrách a prstýnku.

Lidé, kteří na Dušičky zavítali (a bylo jich mnoho, a to nás všechny moc těší), měli možnost vidět i profi představení, např. Čerta a Káču v podání námi milovaného Toymachine, Otesánka (který zabral půl sálu LaRitmy) v podání divadla Kvelb, zavítat také mohli do Čarodějné kuchyně, již obhospodařovala Eliška Failová ze skupiny Ceres, a pobavit se také mohli ve Slam poetry aréně, kterou uváděl a svými texty též zaplnil Vašek z Aše. Celé dva divadlem, příjemnou atmosférou, a také ašlerovskými palačinkami naplněné dny zakončila kapela Ponorka, složená z rodičů žáků (a i těch žáků) ZUŠ, jež rozněžnila publikum a setkala se, jako i všechna divadla, s velkým diváckým ohlasem.

Anna Pokorná a Pavla Hošková, Karel Ašler, z.s. a ZUŠ R. Schumanna Aš

V rámci letošní noci divadel se v sobotu, 18.11., v chebském Západočeském divadle představily dva divadelní soubory z ašské ZUŠky.

Hranický Dram (p. uč. P. Hošková) odehrál představení Dárce, a to v úplně novém obsazení, neboť tři stálí členové souboru onemocněli a jiní tři divadelníci za ně museli okamžitě zaskočit – naučili se jejich role a všichni srdnatě čerstvě přepracovaný divadelní kus krásně odehráli.

Dramafie (p. uč. A. Pokorná) zprostředkovala divákům veršovaný černohumorný detektivní příběh nazvaný Vražda pro skývu, představení se jim moc povedlo, a i tito mladí herci si své účinkování v profesionálním divadle užili a dočkali se velkého potlesku.

Všichni zmínění divadelníci pak mohli ještě nahlédnout do prostor, kam se jen tak divák nedostane. Pod pódium, do orchestřiště, a také pod točnu pod jevištěm.

Anna Pokorná, ZUŠ Aš

V pátek, 10. listopadu, se v krásných prostorách mariánskolázeňského Casina rozezněly tóny skladeb, jež se svými učiteli zpracovali žáci ašské a mariánskolázeňské základní umělecké školy a pražské konzervatoře.

Z ašských hudebníků se na pódiu za doprovodu zmíněného orchestru jako první představil klavírista Sebastian Cretan (p. uč. O. Fernandez), který si pro tento večer připravil skladbu Concertino a moll od Y. Polunina. Pak se z pódia rozezněla skladba od W.A. Mozarta – Andante C Dur, a to v podání Adély Jasíkové (p. uč. K. Cretan). Hned poté se diváci mohli potěšit zpěvem Natálie Hagarové „Voi che sapete“ z Mozartovy opery Figarova svatba. Natálii opět vystřídal Sebastian Cretan (p. uč. S. Országh), jenž tentokrát na pozoun zahrál Dva španělské tance, které složil L. Ostransky. Muzikálové melodie „Memory“ a „I dream a dream“ přednesla Barbora Němejcová (p. uč. L. Schwalbová) a celý koncert završila studentka pražské konzervatoře, Klára Skalková (p. uč. M. Langer), a to Klavírním koncertem č.1 b moll, op 23. Všichni vystupující divákům, kteří zaplnili celý sál, zprostředkovali nádherný hudební zážitek doprovázený příjemným mrazením, za což jim i jejich pedagogům patří velké díky.

Anna Pokorná, ZUŠ R. Schumanna Aš

Srdečně Vás zveme na vyústění celoškolního projektu na téma čtyři živly.

Kvůli omezené kapacitě sálů v LaRitmě musíme prodávat lístky v předprodeji. Proběhne v úterý a čtvrtek (7. a 9.11.) v ředitelně ZUŠky od 14:00 do 17:30. Úterý je přednostně určeno pro žáky školy a jejich fanoušky…😉 Koncert bude probíhat ve dvou sálech. Na vstupence uvidíte, kde začínáte .Těšíme se na vás.

Ve středu, 1. 11. 2023, proběhlo v loketském v kulturním domě Dvorana Oceňování nejúspěšnějších žáků Karlovarského kraje. Ašská Základní umělecká škola i zdejší gymnázium se mohou pochlubit nadanými a schopnými dětmi a mladými lidmi, kteří naše město i kraj reprezentují v celonárodním (a v případě gymnázia i v mezinárodním) měřítku. 

Mezi oceněné patří Jakub Kouba a Martin Kulhavý, kteří postoupili z krajského kola soutěže v uměleckém přednesu pro mládež nad 15 let s názvem Poezie na rynku určené pro dva kraje – Karlovarský a Plzeňský – do celostátního kola nazvaného Wolkerův Prostějov.

Dále jsou to členové divadelního soubor Six-pack: Martin Kulhavý, Nela Effenbergerová, Jakub Kouba, Martin Kupeček, Anna Janouschová, Helena Janouschová, Amálie Pokorná, Lucie Kašparová. Ti v soutěži pro Karlovarský a Plzeňský kraj uspěli v soutěži Mladá scéna Na Hraně 2023 s představením „Nezkusíš, nevíš“ a postoupili do celostátního kola divadelní soutěže Mladá scéna v Ústí nad Orlicí.

Jáchym Kozubek získal 3. místo v celostátním kole soutěže ZUŠ ve hře na elektronické klávesové nástroje.

Sebastian Cretan vybojoval 2. místo v  Mezinárodní klavírní soutěži Vítězslava Nováka a byl také jedním ze sedmi úspěšných finalistů televizní soutěže pro talentované a nadané děti Zlatý oříšek

Christoforos Šilov-Mouratidis byl oceněn za 2. místo v soutěži ve hře na klasickou kytaru „PRAGuitarra Clásica“ a umístění ve zlatém pásmu v soutěži Mladé pódium 2023 (společně s oceněním za výraznou muzikalitu a rychlé prsty). Všem těmto našim žákům (a samozřejmě i jejich pedagogům) gratulujeme a děkujeme.

Z Aše byl mezi oceněnými i absolvent ašského gymnázia (i naší ZUŠ:), Matěj Pokorný, který získal stříbro v celostátní olympiádě z Biologie, neméně úspěšný byl i na Mezinárodní biologické olympiádě, jíž se zúčastnil v červenci ve Spojených Arabských Emirátech. Svým výkonem dosáhl na stříbrné pásmo.

Je jisté, že na Ašsku máme velice šikovnou mladou generaci. Můžeme na ni být právem pyšní.

                                            Anna Pokorná