Ašlerky oslavily čtvrtstoletí

Svátek divadla pod taktovkou Karla Ašlera vypukl ve dnech 1. – 3. června 2023 v LaRitmě a jejím okolí. Třídenní program 25. ročníku festivalu odstartovalo dopolední představení Everest Západočeského divadla v Chebu, které bylo určeno pro studenty ašského gymnázia. Současně běžely umělecké workshopy pro žáky ZUŠky a gymnazisty – ve čtvrtek žonglérsko – akrobatická dílna vedená Eliškou Failovou (díky níž se dokázali její účastníci během jednoho dopoledne naučit neskutečné kousky) a také výtvarná dílna s Tomášem Běhalem, během které se zrodili papundekloví ašští lipani, kteří se zapojili do závěrečného happeningu. Dále v pátek pokračovala slam poetry dílna s DR. Filipitchem a graffiti dílna. Výsledek sprejerského workshopu můžete vidět na parkourovém hřišti v Krásné, autory jsou terciáni z Gymnázia v Aši.

Zahájení, uvádění i závěr akce se nesl v duchu otisků – Ašlerovy náměstkyně po 25 letech organizování festivalu dostaly vnuknutí, aby Karel Ašler zůstal navždy zvěčněn v ašském časoprostoru. Diváci se tak skutečně otiskovali na jeho spoďáry a stali se součástí tohoto zvěčnění.

Divadelní maratón byl intenzivní a rozmanitý: z literárně dramatického oboru ašské ZUŠky vystoupilo celkem sedm souborů: (Dramadream, ZatímJo, Hranický dram, Dramafie, Six-pack, Rytíři a Víly, Spojenci), od nejmladších pětiletých žáčků po devatenáctileté absolventy 2. stupně. ZUŠka pak ještě pohladila po duši hudební pohádkou o Chytrém Honzovi (díky L. Schwalbové a jejím žákům a P. Lavrinčíkovi za hudební složku představení). Z ašských účinkujících pobavil dospělácký soubor Ašlemenato s představením „Cos mi dnes udělala?“ a bývalá ašská dramaťačka, Danuška Svozilová, přivezla Pohádku o slepičce, kterou kdysi hrála se svou parťačkou u Klubíčka. Místní umělecké talenty osvěžila samozřejmě i přespolní produkce – zmíněné chebské divadlo, Bratři v Tricku, Toymachine, Studio Dagmar a D3 z Karlových Varů, srdeční a vždy dobře naladění Happy Handicap z Plzně, vedení taktéž bývalou ašskou dramaťačkou Markét Smýkalovou. Sobotní večer pak vrcholil na terase LaRitmy, kde v rámci „Kombinaček“ zahrála k této příležitosti oprášená kapela „Produkti z Gdouloně“ se zpívající Ašlerovo náměstkyní Aničkou Trky Pokornou, dále kapela Ice Cream, proložená uměleckými přednesy J. Kouby, M. Kulhavého, M. Demjanovičové a D. Badové.

A pak se již vyrazilo na kopec vedle ašské radnice, který byl slavnostně pojmenován: „Park Karla Ašlera aneb Svah Ašlerových snah“. Nápis je viditelný z Hlavní silnice a kruhového objezdu u Goethova náměstí a je tvořen keramickými

písmeny žáků výtvarné tvorby. Dále byl pokřtěn mimochodník slávy, kam se Karel Ašler otisknul, když šel zrovna kolem. Na závěr byla odhalena kovová skulptura Karla Ašlera. Tu vyrobil a také na ní zahrál Jiří Brouček. Celý tento akt hudebně provázel Milan Jelínek.

Jedinečný okamžik v životě města i festivalu šli pak účinkující i diváci oslavit zpět do útrob LaRitmy, kde proběhl ska – punkový koncert kapela V3Ska.

Organizátoři děkují všem, kdo se podíleli na přípravách i průběhu akce, účinkujícím i divákům za skvělou atmosféru, S. Staškové za její stálou podporu na kase i mimo ni, Městu Aš a Karlovarskému kraji za finanční podporu, zaměstnancům LaRitmy za technickou podporu, Pragometal recycling s.r.o za darování kovového odpadu na výrobu sochy, A. a M. Pokornému za pořizování fotografií, D. Žibrickému za zfilmování celého festivalu, E. Kulhavé a jejím žákům za výtvarnou výzdobu ašlerovských prostor, J. Koubovi, B. Němejcové, D. Szekerosovi a dalším výrobcům plakátů, Verče Fernandez za Ašlerovy internety, Goldovi ze Znouzectnosti za ašlerkovskou grafiku, M. Přibylové za nejlepší Ašlerovy palačinky, ZUŠkovému školníkovi Romanovi za pomoc a všem dalším a těch je moc.

Krásné léto Vám přejeme a budeme se těšit na Divadelní dušičky, které se uskuteční na podzim 2023. Ašlerovi do další 25 let zdar!

Ašlerovy náměstkyně, Pavla Bugi Hošková a Anna Trky Pokorná, Markétka Blažek Černá

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *