Krajské kolo v umělecké přednesu Dětská scény 2023

Ašská ZUŠka se opět ujala organizace akce, na které 20. 4. 2023 předvedli své recitační dovednosti ti nejlepší z Karlovarského kraje. Ti prošli přes školní, (v Aši i okrskové) a okresní kola až sem, odkud se vybírali dva recitátoři z každé kategorie (kromě první, která v krajské kole končí) do 51. celostátní přehlídky ve Svitavách.

Anna Pokorná a Pavla Hošková mají se svým týmem jednoznačný cíl: chtějí, aby krajské kolo bylo pro děti a mladé lidi, kteří se věnují uměleckému přednesu, především příjemným zážitkem, kde se setkají s lidmi se stejným koníčkem a inspirují se navzájem svými výkony. Proto ještě před zahájením proběhly rozehřívací dílny pod vedení studentů LDO ZUŠ Aš, kde se děti nejen rozmluvily, ale také navzájem seznámily. V rámci zahájení byla představena odborná porota, která nastoupila při znělce Star Wars, neboť ji čekal vskutku hvězdný úkol – spravedlivě ohodnotit šikovné mladé umělce. Mezi porotci byli: Martina Pokorná, Jana Pivrncová, Martina Mariana Štadlmajerová, Jitka Doubravová a Roman Černík.

V příjemné atmosféře se v divadelním sále KC LaRitma Aš spustila 1. a 2. kategorie, v koncertním sále ZUŠky 3. a 4. kategorie, v každé z nich zhruba 12-13 soutěžících. Recitátoři svým přednesem vtahovali diváky do rozmanitých světů, zaznívala próza i poezie, texty veselé i vážnější. Ve starších kategoriích došlo u několika vybraných soutěžících k přednesu druhých textů. Pak již následovalo vyhlášení výsledků – všichni recitátoři byli oceněni drobnými dárky a diplomy. Někteří však dosáhli speciálních cen a také zmíněných postupů do národního kola:

1. kategorie – hlavní ceny: Ema Jíchová (ZUŠ Aš), Mia Szabó, Jakub Šrůt, David Lenk, František Libeňský

2. kategorie – postup: Ella Buiová, Růženka Hong An Nguyen

další ceny: Emma Kverková, Ondřej Masarovič, Adam Keresztes (ZŠ Kamenná Aš), Mercedes Luisa Kučerová, Eliška Anna Nováková

3. kategorie: postup – Magdalena Demjanovičová (Gymnázium Aš) a Antonín Peňa (ZŠ Kamenná Aš)

náhradník pro postup do národního kola: Tomáš Cerovský

další ceny: Adriana Florková

4. kategorie: postup – František Brozman a Kryštof Daněk

náhradník pro postup do národního kola: Kryštof Špecián

další ceny: Aneta Strnadová, Marie Francisková

Děkujeme všem, kdo se aktivně věnuje literatuře, porotě, kolegyním ze ZUŠ Aš, které se staraly o občerstvení a uvádění jednotlivých recitátorů, studentům LDO, Infocentru Aš za dárky a MěDDM Sova Cheb a Městu Aš za financování akce.

Pavla Hošková a Anna Pokorná

Akce byla podpořena z grantového systému města Aš.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *