4. 3. 2022 proběhla ve Františkových Lázních soutěž větších žesťových nástrojů, a to sice ve hře na tenor, trombony, lesní rohy a tuby. Také z naší ašské ZUŠky jsme měli své želízko v ohni v podobě dvou Martinů – Martina Jelínka (trombon a tenor) a Martina Balovčíka (tenor). Po rychlém rozehrání jsme si byli akusticky vyzkoušet sál a naladit si nástroje. Vše proběhlo velmi rychle a vzápětí jsme již čekali na naše soutěžní klání. Ačkoliv jsme byli všichni nervózní, předvedli oba Martinové vyrovnaný výkon a hra se jim povedla. Po odehrání soutěžního repertoáru jsme se s klidným svědomím šli občerstvit do improvizovaného bufetu věnečkem, chlebíčkem, párky atd. a čekat na konečné vyhlašování výsledků soutěže. A jak to dopadlo? SKVĚLE! Odborná porota nás ohodnotila třemi prvními místy a poslala nás dále do krajského kola, které se bude konat 25. března v Sokolově.

Přeji klukům, aby se jim také v Sokolově povedl soutěžní program a abychom tak mohli dobře reprezentovat naši ašskou ZUŠ.

Milan Jelínek

Ve středu 9. 3. 2022 hostila ZUŠ Mariánské Lázně okresní kolo soutěže ve hře na dřevěné dechové nástroje. Ašská ZUŠka vyslala do této soutěže čtyři zástupce: zobcovou flétnu, dvě flétny příčné a saxofonistku. Soutěž byla celodenní a všichni účastníci se na klání – po dvou „covidových“ letech, kdy bylo soutěžení přerušeno – velmi těšili. Zřejmě i proto byly všechny výkony velmi kvalitní a pro porotu nebylo rozhodování nijak jednoduché.

V nabité kategorii zobcových fléten se rozhodně neztratila Veronika Svozilová (p. uč. Jandová), která dosáhla svým sympatickým výkonem na krásné stříbrné umístění. Po „zobcovkách“ následovala kategorie fléten příčných, kde Aš reprezentovaly Dominika Poláková a Adéla Jasíková (p. uč. Cretan). Obě svou bezchybnou a suverénní hrou přesvědčily porotu o tom, že si zaslouží získat první místo (každá ve své věkové kategorii) a postup do kola krajského!

Pozdě odpoledne došla řada i na kategorii saxofonů. I zde nebyla situace vůbec jednoduchá a o to cennější je výsledek Heleny Kundrátové (p.uč. Oblištil): první místo s postupem do krajského kola!

Zvláštní poděkování patří oběma korepetitorkám: Oleně Pereverzievě a Olze Fernandez – jejich obětavost přispěla velkou měrou ke kvalitě výkonů našich žáků!

Nezbývá než držet palce ašským mladým hudebnicím, aby i v krajském kole, které se bude konat 30. 3. v Chebu, zkusily dosáhnout na medailová umístění!

Kamila Cretan