Spolek Johan pořádá pro Plzeňský a Karlovarský kraj postupové divadelní přehlídky. I letos se jich zúčastnili sólisté i soubory z ašské ZUŠky, a také Petr Vojkůvka jako zástupce zkušených amatérských divadelníků. Představení a výstupy, který postoupily z regionálních do národních kol, pak organizátoři z Johanu pozvali do programu Laureátských večerů na Moving station v Plzni na Jižním předměstí.

V úterý, 21. května, jste si tak mohli užít v kulturním centru vzniklém v bývalém nádraží „Jižní předměstí“ sólové přednesy Martina Kulhavého (s textem T. Shauna: „Liška“), Jakuba Kouby (s textem F. Backmana: „Co jsem se od táty dozvěděl o bohu a o letištích) a Petra Vojkůvky (s textem Igora Cholina: „Zajíček“). Tito recitátoři vyrazí v červnu na Wolkerův Prostějov. Kuba Kouba se pak rychle převlékl a naskočil do představení „Kdo neskáče není holub aneb Zobáky sobě!“ souboru Rytíři a Víly, které postoupilo na Mladou scénu v Ústí nad Orlicí. Vystupující pak vyslechli od diváků fajn ohlasy i tipy, co ještě do národních kol zlepšit.

Všechny zmíněné kousky můžete vidět i na Ašlerkách 2024 (aslerky.info).

P. Hošková

Nadace Life and Art se sídlem v polském Krakowě vypsala letos už pošesté mezinárodní hudební soutěž s názvem „Opus“. Této soutěže se mohou zúčastnit hudebníci do 32 let bez rozdílu typu studované školy, soutěžící jsou rozděleni do nástrojových a věkových kategorií. Na této soutěži je zajímavé to, že se koná online. Účastníci zašlou nahrávku předepsaných parametrů a třicetičlenná mezinárodní porota, složená z předních sólistů a pedagogů, tyto nahrávky hodnotí a – poměrně přísně – boduje. Podle počtu získaných bodů získá účastník své umístění. 

Této soutěže se letos zúčastnil i klavírista ZUŠ R. Schumanna, Sebastian Cretan (p. uč. Olga Fernandez). Vytvořil s pomocí tatínka soutěžní videonahrávku svého klavírního repertoáru a tu v polovině dubna zaslali na adresu této soutěže. Po pěti týdnech poslechů nahrávek soutěžících z – letos rekordních – 37 zemí světa, vydala mezinárodní porota 20.5. výsledkovou listinu. V celosvětové konkurenci mnoha desítek klavíristů se Sebastian rozhodně neztratil: získal od poroty krásných 83 bodů, které znamenaly Čestné uznání – tedy onu nepopulární „bramborovou“ medaili. I to je samozřejmě na mezinárodní scéně obrovský úspěch! Sluší se dodat, že Sebastian se této soutěže zúčastnil i v dalších dvou oborech, které studuje (pozoun a baryton v ZUŠ Mar. Lázně) a zde dosáhl i na medaile: v pozounu na bronzovou a v kategorii barytonu se stal vítězem této soutěže! Sebastianovi i všem jeho vyučujícím moc gratulujeme!