Naše žačka, jedenáctiletá Klára Ivančíková, získala jednu z hlavních cen🏅v osmém ročníku výtvarné soutěže pro vidomé i nevidomé děti ,,Pestrý svět„. 👏🥳
Tuto soutěž každoročně pořádá Invisible Exhibition – Neviditelná výstava. 👨‍🦯

Letošní téma ,,Zahrada“ ztvárnila technikou lité sádry a vytvořila hmatový obraz ,,Vánoční jmelí“. 🎄

Výstava přibližuje svět nevidomých a oceněné práce dětí jsou vystaveny v prostorách Neviditelné výstavy do konce srpna.

Novoměstská radnice (2. patro)
Karlovo náměstí 1/23, Praha 2
Vstup z Vodičkovy ulice.
https://neviditelna.cz/

V sobotu 11. 5. 2024 se vydal autobus plný našich žáků spolu s několika rodiči a učitelkami do Prahy. Cílem naší cesty bylo Rudolfinum, kde se konalo představení Martha v říši hudebních divů. Při příjezdu do Prahy nás překvapily davy fanoušků Sparty a Slávie, jejich skandování a příprava na nadcházející vzájemné fotbalové utkání. Ve stejný den se do Prahy navíc sjely tisíce lidí na koncert populární zahraniční skupiny a na probíhající mistrovství světa v hokeji. K Rudolfinu jsme se ale v pohodě dostali přes Čechův most a procházkou po Dvořákově nábřeží. Koncert se uskutečnil ve slavné Dvořákově síni, která je nejvýznamnějším pražským koncertním sálem. Na pódiu se představil Pražský barokní soubor s dirigentem Vojtěchem Jouzou, koncertem nás provázela herečka Martha Issová v krásných dobových šatech. Hlavním tématem bylo baroko a vše, co je pro tento umělecký směr typické, a to nejen v hudbě. Zazněly skladby barokních skladatelů, hudební ukázky byly proloženy vtipným a poučným komentářem, dozvídali jsme se kdy, kde a proč se hrálo, jak nám hudba pomáhá a v čem je její kouzlo. Děti se mohly seznámit s různými hudebními nástroji, dokonce si na pódiu vyzkoušely cembalo a varhany, zahráli jsme si na sochaře, součástí bylo i vystoupení tanečnice Kateřiny Klementové. Posluchači odměnili účinkující dlouhým potleskem, vyfotili jsme se na schodech před Rudolfinem a po uměleckém zážitku tradáá domů.

Olga Fernandez

Každý rok pořádáme v rámci Dne matek vystoupení našich nejmladších žáčků. Tentokrát se odehrál ve středu 15. května, kdy se na podiu v koncertním sále naší školy vystřídali hudebníci a divadelníci z přípravek a prvních ročníků. V některých číslech je podpořili i starší spolužáci. Mohli jsme tak vidět hru na housle, flétnu, klavír a také sólový zpěv. Díky dramaťáčkům jsme nahlédli do příběhu Rozárčina postýlka, i když šlo hlavně o pozvánku na plnou verzi tohoto kusu na Ašlerkách 2024. Vše vyvrcholilo vystoupením kapely a starších dramaťáků s hlavním popěvkem o úžasné mamince a následně společným zpěvem s dudáckým souborem Schumák.

Maminky pak dostaly od svých účinkujících ratolestí keramická srdíčka vyrobená v rámci výtvarného oboru. Děkujeme všem divákům, i těm, kdo se podíleli na tomhle hřejivém koncertě.

P. Hošková