V rámci letošní noci divadel se v sobotu, 18.11., v chebském Západočeském divadle představily dva divadelní soubory z ašské ZUŠky.

Hranický Dram (p. uč. P. Hošková) odehrál představení Dárce, a to v úplně novém obsazení, neboť tři stálí členové souboru onemocněli a jiní tři divadelníci za ně museli okamžitě zaskočit – naučili se jejich role a všichni srdnatě čerstvě přepracovaný divadelní kus krásně odehráli.

Dramafie (p. uč. A. Pokorná) zprostředkovala divákům veršovaný černohumorný detektivní příběh nazvaný Vražda pro skývu, představení se jim moc povedlo, a i tito mladí herci si své účinkování v profesionálním divadle užili a dočkali se velkého potlesku.

Všichni zmínění divadelníci pak mohli ještě nahlédnout do prostor, kam se jen tak divák nedostane. Pod pódium, do orchestřiště, a také pod točnu pod jevištěm.

Anna Pokorná, ZUŠ Aš

V pátek, 10. listopadu, se v krásných prostorách mariánskolázeňského Casina rozezněly tóny skladeb, jež se svými učiteli zpracovali žáci ašské a mariánskolázeňské základní umělecké školy a pražské konzervatoře.

Z ašských hudebníků se na pódiu za doprovodu zmíněného orchestru jako první představil klavírista Sebastian Cretan (p. uč. O. Fernandez), který si pro tento večer připravil skladbu Concertino a moll od Y. Polunina. Pak se z pódia rozezněla skladba od W.A. Mozarta – Andante C Dur, a to v podání Adély Jasíkové (p. uč. K. Cretan). Hned poté se diváci mohli potěšit zpěvem Natálie Hagarové „Voi che sapete“ z Mozartovy opery Figarova svatba. Natálii opět vystřídal Sebastian Cretan (p. uč. S. Országh), jenž tentokrát na pozoun zahrál Dva španělské tance, které složil L. Ostransky. Muzikálové melodie „Memory“ a „I dream a dream“ přednesla Barbora Němejcová (p. uč. L. Schwalbová) a celý koncert završila studentka pražské konzervatoře, Klára Skalková (p. uč. M. Langer), a to Klavírním koncertem č.1 b moll, op 23. Všichni vystupující divákům, kteří zaplnili celý sál, zprostředkovali nádherný hudební zážitek doprovázený příjemným mrazením, za což jim i jejich pedagogům patří velké díky.

Anna Pokorná, ZUŠ R. Schumanna Aš