Ohlédnutí za Ašlerkami 2022

Letos již 24. ročník divadelního festivalu Ašlerky s podtitulkem „Comeback Karla Ašlera a jeho 150 přikázání“ se konal 2.– 4.6. v kulturním centru LaRitma v Aši.

Tentokrát již bez omezení se mohl spustit divadelní maraton dětských, studentských i profesionálních představení pro celou rodinu v obou sálech LaRitmy. Konkrétně bylo k vidění devět představení souborů z ašské ZUŠky, od těch nejmladších dramaťáčků po ty již otrlé, dospělé dramaťáky. Mezi přespolními byli naši kamarádi z Plzně, soubor ze zlínské VOŠ, v němž účinkovala bývalá studentka našeho LDO Bára Lučanová, Bratři v Tricku s Běžkařskou Odysseou, Kejklířské divadlo Vojty Vrtka a slamer Jan Dibitanzl. Vystoupením s názvem „Kombinačky“ vyvrcholil na terase LaRitmy sobotní program – koláží hudebních, recitačních i slamerských čísel těch nejstarších a nejzkušenějších dramaťáků. Studenti ašského gymnázia i ZUŠky se zapojili do divadelních, žonglérských a výtvarných dílen.

Během tří dnů se diváci za podpory Ašlerových náměstkyň snažili dotvořit 150 Ašlerových přikázání za sborové recitace: „Synu i dcero, je tu stopadesátero“, což souznělo s oslavami 150. výročí povýšení Aše na město. Nakonec se dílo podařilo, a tak jsme byli při závěrečném happeningu v Parku historie odměněni – poté, co barokní sochy deklamovaly jednotlivá přikázání (soubor Ašlemenato), zjevil se sám Karel Ašler! Jeho identita sice zůstala nadále neodhalena, ale nechal nám poselství (v podobě čistě bílých podvlékaček, na nichž bylo napsáno: „Z půlky do čtvrtky“), které nás rafinovaně upozorňovaly na to, že Ašlerky příští tok slaví čtvrtstoletí.

Děkujeme všem účinkujícím i divákům – všem, kdo pomohli a přispěli k vytvoření jedinečné a pohodové atmosféry.

Budeme se těšit na jubilejní Ašlerky 1. – 3. června 2023.

Za spolek Karel Ašler Bugi a Trky

Gallery not found.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *